Burgerschap Olympiade - world education learning for tomorrow

Kick-off 1′ editie Burgerschap Olympiade

Vrijdag 26/04/2019 lanceerden we de Burgerschap OlympiadeVlaamse schoolwedstrijd voor interlevensbeschouwelijke, vakoverschrijdende burgerschapsprojecten. I.s.m. de Vlaamse Scholierenkoepel, AP Hogeschool, Nascholingsinstituut Levensbeschouwelijke Vakken en het KUULA Instituut voor Democratisch Burgerschap. Mo* magazine maakte een verslag. Hieronder publiceren we het persbericht.

UITNODIGING: Kick-off eerste Burgerschap Olympiade

Op vrijdag 26 april geeft Anuna De Wever aan AP Hogeschool Antwerpen de aftrap van de eerste editie van de Burgerschap Olympiade. Tijdens die wedstrijd zullen leerlingen van secundaire scholen uit heel Vlaanderen werken aan interlevensbeschouwelijke, vakoverschrijdende burgerschapsprojecten. De Burgerschap Olympiade is hiermee uniek in Europa.

In mei 2020 zal AP Hogeschool het toneel vormen van de eerste finaledag van de Burgerschap Olympiade, een Vlaamse schoolwedstrijd voor burgerschapsprojecten, gericht op scholen uit alle onderwijsnetten. Het initiatief voor deze wedstrijd werd genomen door de Vlaamse Scholierenkoepel, het KUULA Instituut voor Democratisch Burgerschap, het Nascholingsinstituut Levensbeschouwelijke Vakken en AP Hogeschool, naar aanleiding van reële behoeften in het onderwijslandschap.

Slechte punten voor burgerzin

Een van de trekkers van de olympiade is AP-lector, schrijver en filosoof Mark Saey. Hij voert al geruime tijd onderzoek naar onderwijs en burgerschap. “Uit een recent onderzoek van AHOVOKS bleek nog dat de leerlingen van het Vlaamse onderwijs zichzelf zeer slechte punten geven op burgerzin”, vertelt hij. “Met de Burgerschap Olympiade willen we dan ook de krachten bundelen om op Vlaamse scholen de ambitie te stimuleren om via interlevensbeschouwelijke, vakoverschrijdende projecten meer gewicht te geven aan burgerschap.”

Kick-Off met panelgesprek

Het startschot van de Olympiade wordt gegeven op 26 april, in aanwezigheid van klimaatboegbeeld Anuna De Wever. Een panel van experts zal pers en publiek te woord staan. Mevr. Jinnih Beels, schepen van Onderwijs, sluit het formele deel van de avond af.

Praktisch

Wanneer?

Vrijdag 26 april, vanaf 17u

Waar?

AP Hogeschool, campus Spoor Noord – Noorderplaats

Noorderplaats 2

2000 Antwerpen

Programma:

  • 17:00: Ontvangst
  • 17:15: Verwelkoming door Inga Verhaert, voorzitter Inrichtingsorgaan AP Hogeschool
  • 17:25: Toelichting bij de Burgerschap Olympiade door Mark Saey, lector Wereldburgerschap AP Hogeschool
  • 17:45: Kick-off van de Olympiade door Anuna De Wever, Youth for Climate en leerling van het Atheneum Mortsel
  • 18:00: Panelgesprek met vragen van pers en publiek, met Jan Van Vaek, inspecteur Niet-Confessionele Zedenleer, en Johan Xhonneux, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel
  • 18:20: Afsluitend woord door Jinnih Beels, schepen van Onderwijs van de stad Antwerpen
  • 18:30: Receptie

Leden van de pers zijn van harte uitgenodigd. Aarzel niet contact op te nemen indien u interesse heeft om de kick-off bij te wonen, of indien u meer informatie wenst te ontvangen.

Daarnaast kan u ook terecht op http://burgerschapolympiade.be voor verdere informatie.

< back | next page >

Share