Mark Saey | Civiclab

Blokwatch & de liberticidewet

Kort na de veroordeling voor racisme van de politieke partij Vlaams Blok (2003) gingen in de media en politieke kringen steeds meer stemmen op om de partij als een ‘normale partij’ te behandelen. Met het collectief Blokwatch toonden we aan dat de partij ondanks de naamswijziging nog steeds dezelfde bleef, en lanceerden we de internetpetitie, destijds de grootste ooit, voor het finaliseren van de wet op de partijfinanciering – de zgn. liberticidewet die de overheidsdotatie ontneemt van partijen die niet in overeenstemming zijn met de mensenrechten. Dit burgerinitiatief was succesvol.

Tegelijkertijd lanceerden we ook de website www.blokwatch.be ter ondersteuning van de media bij hun verslaggeving over extreemrechts, en als archief en adviesorgaan voor studenten en onderzoekers. Op het net vormde de website het belangrijkste tegenwicht voor de overmacht aan extreemrechtse en populistische websites, en hadden we de intentie vooral de jeugd op een wat ludieke wijze correct te informeren over de geschiedenis van extreemrechts. Op verschillende plaatsen in België en Nederland gaven we lezingen en toespraken over en tegen de opmars van extreemrechts in Europa. Menig Blokwatch opiniestuk en onderzoek vond zijn weg naar kranten en televisie. De beste werden verwerkt tot het boek Wat u moet weten over het Vlaams Belang (EPO, 2006).

Gelauwerd

Blokwatch ontving in 2005 de 3de Prijs voor de Democratie van Democratie 2000, met als omschrijving “Vandaag de belangrijkste informatiebron over de antidemocratische werking van uiterst rechts”. Met de electorale neergang van het VB werd Blokwatch voorlopig stopgezet.

Share