Het Jeugdstadhuis, WELT project - Mark Saey

Artikels & Agenda 2020

Artikel – Burgerschap in het Vlaamse secundair onderwijs

geintegreerde hele school benadering mark saey Vlaanderen had lange tijd de naam van hekkensluiter in burgerschapseducatie te zijn. Dat is niet langer zo. Tussen 2009 en 2016 boekten leerlingen in het Vlaamse secundair onderwijs in internationale vergelijkingen vooruitgang op de schalen van politiek vertrouwen en verwachte deelname aan verkiezingen, tolerantie en politieke kennis. Maar deze vooruitgang dient wel sterk genuanceerd te worden. Op basis van het overzicht aan gegevens doen we enkele aanbevelingen voor burgerschapseducatie en beschrijven we het belang van de pedagogische en institutionele innovatie van het Antwerpse model voor een geïntegreerde hele school benadering.

U kan het volledige artikel hier op deze website lezen.

Project & PWO – Het Jeugdstadhuis

Het JeugdStadHuis Lyceum Waterbaan Burgerschapseducatie  In 2019-2020 werd Het Jeugdstadhuis uitgevoerd. Over de voorbereiding en doelstellingen kan u hier meer vernemen. Het was ook het jaar dat corona ons overviel, met de onvermijdelijke repercussies voor het project: op de drie scholen zou het WELT project niet volledig kunnen worden uitgevoerd. Toch gaf het begeleidende praktijkonderzoek voldoende data om te besluiten dat WELT ook de in 3de graad van het secundair onderwijs effectief bereikt wat in het theoretische model wordt aangegeven. De PPT-presentatie van dit PWO kan u hier gratis downloaden. 

Leerplancommissie Inter-levensbeschouwelijke Dialoog

Commissie Leerlijn Actief Burgerschap - Civiclab Eind 2020 startte de Leerplancommissie Inter-levensbeschouwelijke Dialoog. Deze richt zich op de finale formulering van de visietekst en het leerplan voor 1u ILD in de 3de graad van het GO! Dat ene uur, mogelijk gemaakt in het Vlaamse regeerakkoord, is een van de 2 wekelijkse uren levensbeschouwing waarin de levensbeschouwelijke vakken zullen samenwerken aan de inter-levensbeschouwelijke competenties en de competenties burgerschap. De commissie bestaat uit inspectieleden van alle levensbeschouwelijke vakken en enkele lectoren. Meer info vindt u voorlopig hier.   

Share